Starship Dear READERS ♥ Welcome to my blog ♥.~
 silent readers
Dugaan tu sentiasa ada
20170724 • 09:29 • 0 comments

Assalammualaikum berjumpa lagi kita disni.


Alhamdulillah Allah masing memilih kita untuk hidup kat atas dunia ni..
Haa, harini aku nak post pasal life kat uni..

Aku belajar kat uni sabah selama 3tahun setgh sebab stgh taun tu praktikal kat bangi.

First and 2nd year aku duk dlm kolej and bila start taun 3 aku menyewa luar (bukan sbb tak dapt kolej tapi mmg nak duk luar).

Time 1st year , awal2 masuk lawak juga lah sbb aku suka masuk2 kelab banyak2 tah ape2. Yang tak tahan aku masuk kelab lentari tari (kira macam kelab menari lah) aku ni kan suka menari =.='

Tapi Allah tu hebat Dia sedarkan aku tu tak cont masuk kelab tu even aku da bayar tshirt dia. Bpe minggu je latihan aku trus tak g sbb apa ? sbb ada orang lembut like pondan tu. dorg dah mcm perempuan pakaian dia rambut dia etc. Trlebih gedik.. Aku paling tak suka orang mcmtu (minta maaf ckp)..

So aku cont. lah kelab lain (Kelab pencegah rasuah UMS). Lama jugalah aku bertahan dgn kelab ni.. agak dalam setaun lebih. Kelab ni busy sgt. stiap month mst ada program and is tiring me. Aku g banyak negeri dan prog disebabkan kelab ni. Selain daripada tu aku join program2 fakulti juga. Mostly aku suka join prog kemasyarakatan.

Aku suka join kelab sbb aku ni jenis lemah bab bersukan.. yelah dah tulang rapuh kau nak beraksi kan nanti bahaya... Banyak lah pengalaman pergi prog2 cmni.. even prog yang ustaz don dtg pun kami yang handle..

Waktu 1st year and 2nd year duduk dgn pelajar yg lain kos so kekdg tu kena paham lah sbb tak biasa ngan dorg cumanya time 1st year aku dapat coursemate yg suka mencuri T.T So susah sikitlah last2 nak abis sem baru kami dapat tau dia suka mencuri..

Hati2lah dgn roomate ni..

So start dari bulan Nov aku start ditajmik oleh kakak-kakak senior. Ramai kot yang mentajmik aku dari banyak jemaah kat UMS ni. Mungkin sbb muka aku ni nampak baik hahaha (perasan)

Bila dah pilih satu jemaah ni,mcm2lah yang aku dapat. Lupa plak, time 1st year n 2nd year aku duk kolej yg ada surau (surau ni lively sbb mmg akan azan dan solat jemaah). So aku takkan tgglkan langsung jemaah selagi aku kat dalam asrama. Cuma subuh la susah sikit nak jemaah. Tapi ada lah gak g. So sbb salu sgt g dorg ajak aku jadi ajk surau :D

Jadi ajk surau ni best cuma mmg akan bz skit lah sbb aku join kelab pencegah rasuah lpastu fakulti lpastu sibuk study and also usrah..So mmg hidup aku time tu pusing mende2 tulah. Tapi disebabkan aku nak focus usrah, aku tgglkan kesemua kelab tu. Hebat tak? hahahah

Cuma terkilan skit lah kan roomate aku kebanyakannya tak solat.. Mereka mmg baik tapi tulah bab yang wajib tu tak dapat nak dilaksanakan. Hanya dapat tunjukkan qudwah yang baik.. Seriously, aku selalu nangis malam2 sbb dorg..mgkin dorg tatau tapi aku mmg sayangkan kwn2 aku..Since 1st year la aku start tuk tahajud stiap hari. Serius weh dulu tak penah buat tahajud2 ni... Tapi betul.. Tahajud ni menghidupkan hati.. Bila tinggalkan tahajud rasa macam bersalah sesgt..Dhuha pun sama juga. Memang akan diuji tapi cubalah istiqamah untuk berbuat ibadah sunat..



So bila da naek sem 6 aku duk luar. Duk luar pun ada cabarannya. Macam2 berlaku. Biasalh rumah yang kita sewa tu kekdg buat hal..So kenalah uji part duit masa dan sebagainya.. Roomate aku semua adalah dari orang2 usrah. So itu paling bestla sebab every solat fardhu kami akan jemaah...


Tbh aku rindu solat jemaah sbb kat rumah aku jrg buat da since practical kat bangi.


Kenangan yang sedih tapi manis bila aku kena uji time bfore bulan puasa tahun 2. Satu harini aku nak sharing adik tajmik aku ,tapi aku kena g dewan kuliah untuk ambil barang.. So aku whatsapp adik tu dapat ke tak surau kan.. dia tak balas lagi.. so aku ingat dia nak g lah kan.. Ntah macam na mmg nak kena uji aku jatuh tangga.. :(  weh aku gila jugaklah aku jalan juga nak pi surau (jauh gak perjalanan) tapi time odw nak g tu rasa sakit gile dan mmg Allah nak uji keimanan aku kot.. Time tulah banyak gile anjing kerumun aku like 11 ekor.. dahla jalan mcm orang cacat sbb kaki dah wana biru time tu. tapi aku betul2 ingat kat Allah je time tu tuk tolong aku.Alhamdulillah anjing2 tuk tak kejar aku just barking jee lah...then bila sesampai je aku kat surau, rupanya adik tu tak dpat dtg.. LELAJU aku nangis weh tak tahannnnnn.. Just Allah je tau peritnya mcm ne, So aku call lah usrahmates tuk bawak g hospital. so 4 minggu aku takleh jln. Bayangkanlah aku kena balik nek flight kaki cmtu .aduhai...



Ingat! baca ni utk diambilkan pengajaran.  jangan judge k









SOME WORDS!

Assalammualaikum , welcome to my blog! my name is Aliah or call me Lee Ya!Dont shy to read my blog. you re welcome to read it !♥
Profile
Stuff
Tagboard
Twitter
Rewind